Czy przyprawy mogą być dobrym sposobem na zimno?
Znasz to uczucie, kiedy za oknem zimno, a Ty za nic w świecie nie możesz się rozgrzać? Zima to czas, kiedy pragniesz poczuć ciepło od środka. Czy wiesz, że chociażby w południowych Chinach kaloryfery w domach nie są żadnym standardem, pomimo tego, że w zimniejszych porach roku temperatura potrafi spaść do poziomu, przy którym u nas sezon grzewczy jest już w pełni? W takich regionach popularnością cieszą się przyprawy rozgrzewające, które w przyjemny sposób znacznie poprawiają nie tylko komfort, ale i odporność. Z tego sposobu skorzystać możesz i Ty, tym bardziej, że większość przypraw rozgrzewających, pewnie zresztą nie w wyniku przypadku, swoim aromatem doskonale wpisuje się w świąteczno-zimowy klimat, roztaczając wokół wyjątkową atmosferę.
-
Cynamon - ciepło, ciepło nie tylko do kawy
Wraz z nadchodzącą porą zimową niezawodnym sprzymierzeńcem w kuchni staje się cynamon. Ta korzenna przyprawa nie tylko nadaje potrawom wyjątkowego smaku, ale także wnosi do domu wyjątkową atmosferę. Możesz klasycznie dodać go do wypieków czy deserów, ale także do gorących napojów jak kawa czy herbata. Jeśli połączysz cynamon z innymi przyprawami, doświadczysz nie tylko kulinarnej przyjemności będącej chwilą relaksu przy ulubionym napoju czy cieście, ale także silnego efektu rozgrzewającego. Warto bawić się proporcjami i eksperymentować na potrzeby własnych preferencji smakowych, jednak warto wziąć pod uwagę kompozycje z innymi – wymienionymi niżej – przyprawami rozgrzewającymi.
-
Imbir – na gardło, na przeziębienie i na rozgrzewkę
Imbir, o intensywnym smaku i charakterystycznym aromacie, to nie tylko podstawowa przyprawa w wielu kuchniach, ale także naturalne źródło ciepła i zdrowia. Szczególnie w zimie, kiedy chłodne dni skłaniają do poszukiwania rozgrzewających doznań, imbir staje się niezastąpionym skarbem kulinarnym. Imbir słynie bowiem z swoich właściwości przeciwzapalnych i rozgrzewających. Jednym z najbardziej cenionych walorów tej przyprawy jest jego zdolność do rozgrzewania organizmu. Jest też jednym z pierwszych środków pomocy, po które możesz sięgnąć, jeśli czujesz, że może dopaść Cię przeziębienie. Możesz dodać go dosłownie do wszystkiego: od deserów przez napoje po potrawy wytrawne. Wszędzie sprawdzi się jako ciekawe, lekko ostrawe urozmaicenie i sprawi, że będzie Ci gorąco.
-
Gałka Muszkatołowa – jak smakuje wyjątkowa nuta ciepła?
Gałka muszkatołowa, o subtelnym smaku i intensywnym aromacie, staje się wspaniałym sprzymierzeńcem w tworzeniu potraw, które nie tylko delektują podniebienie, ale także rozgrzewają ciało i dodają uroku zimowym dniom. Jednym z najbardziej fascynujących aspektów gałki muszkatołowej są jej właściwości rozgrzewające. Zawarte w niej olejki eteryczne, głównie mirystycyna, stanowią potężne źródło ciepła. To właśnie dlatego gałka muszkatołowa często gości w sezonowych napojach i potrawach zimowych, z każdym kęsem rozpalając wewnętrzny komfort.
-
Chilli albo pieprz cayenne – ognisty efekt dla ciała i ducha
Zawarta w ostrej papryce albo pieprzu cayenne kapsaicyna działa na receptory bólowe, powodując uczucie pieczenia i podnosząc temperaturę ciała. To sprawia, że spożycie potraw z jej dodatkiem może naprawdę skutecznie rozgrzać organizm. Jeśli jednak nie jesteś miłośnikiem przesadnie ostrych potraw, mamy dla Ciebie ciekawostkę. Dodaj zaledwie szczyptę chilli albo pieprzu cayenne do innych przypraw rozgrzewających jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, kmin rzymski czy goździki, by wzniecić wewnętrzny ogień. Jeśli lubisz eksperymenty, spróbuj tego również w przypadku potraw, w których pieprz czy papryka ostra nie należą do standardowych składników. Piernik, jabłecznik, owsianka, ryż z jabłkami, desery, aromatyczna kawa czy herbata, czekoladowy budyń, smoothie czy sok warzywny – z dodatkiem cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków czy anyżu, a także… szczypty pikanterii to wyjątkowo rozgrzewające ciało i ducha doświadczenie.
-
Goździki – świąteczne przepisy a może zimowe ludowe triki
Romantycznie brzmi już sam fakt, że goździki to nic innego jak pąki kwiatów pochodzącego z indonezji drzewa goździkowego. Ich intensywny aromat i właściwości rozgrzewające sprawiają, że są niezastąpionym elementem kuchni zimowej, dodając potrawom nie tylko smaku, ale także aromatycznej głębi oraz właściwości prozdrowotnych. Goździki zawierają olejek eteryczny z eugenolem, który odpowiada za ich intensywne walory przyprawowe, ale także właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe. W tradycyjnej medycynie ludowej goździki były często stosowane do łagodzenia bólu zębów czy bólów mięśniowych, jednak my zachęcamy głównie do skorzystania z ich właściwości rozgrzewających. W połączeniu z innymi przyprawami efekt będzie wyraźnie odczuwalny, a jako bonus w Twoim sercu zagości magia świąt.
-
Kurkuma – właściwości zdrowotne i rozgrzewające
Kurkuma, znana również jako "złoto indyjskie", to przyprawa, która musi znaleźć się na tej liście. Posiada nie tylko wyjątkowy smak i – jak się domyślasz właściwości rozgrzewające, ale także tak liczne właściwości zdrowotne – szczególnie korzystne w okresie zimowym, gdy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia. Zatrzymajmy się tu na chwilę. Po pierwsze kurkumina, główny składnik aktywny w kurkumie, wykazuje właściwości immunomodulacyjne, wspierające układ odpornościowy w zwalczaniu infekcji i chorób. Jednocześnie, kurkumina działa przeciwzapalnie, pomagając w łagodzeniu objawów czy skróceniu czasu trwania infekcji. Związek ten ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co może być korzystne w łagodzeniu chociażby dolegliwości gardła i kaszlu. Co oprócz wsparcia naturalnej odporności, kiedy pogoda nie sprzyja? Na pewno przydałoby się coś na zimową chandrę. Proszę więc: kurkumina może mieć wpływ na produkcję neurotransmiterów, takich jak serotonina, co może przyczynić się do poprawy samopoczucia i stabilizacji emocji. Na tym właściwości zdrowotne kurkumy się nie kończą. Wspomnijmy jeszcze zdolność do walki z wolnymi rodnikami, a także wsparcie dla mięśni i stawów – żeby w tym sezonie zimowym mniej “strzykało w kościach”. Mieliśmy jednak mówić o właściwościach rozgrzewających, ale zamiast tego – po prostu spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. Szczyptę kurkumy możesz dodać praktycznie do wszystkiego, co na pewno wyjdzie Ci na zdrowie.
-
Kardamon – do kawy i każdej potrawy. Co daje?
Last but not least, kardamon to wdzięczna przyprawa o intensywnym, korzennym smaku, często używana w kuchni indyjskiej i śródziemnomorskiej. Jest uniwersalna, gdyż stosuje się ją zarówno w potrawach słodkich, jak i słonych, a ponadto dobrze komponuje się ze wszystkimi wymienionymi wyżej. Szczypta kardamonu do potraw wytrawnych, ciast i deserów, ale także do ciepłych napojów nada im niepowtarzalny smak, właściwości prozdrowotne, oraz – przyniesie Ci uczucie ciepła oraz wewnętrznego komfortu.
Przeczytaj więcej o tym, jakie działanie ma kardamon dodany do kawy w osobnym artykule.
Jak osiągną najlepszy efekt, stosując przyprawy rozgrzewające?
Pamiętaj, że najlepszy efekt osiągniesz stosując mieszanki wyżej wymienionych przypraw. Ponadto możesz uwzględnić także inne przyprawy, które również mają rozgrzewające właściwości. Na uwagę w tym temacie zasługują: kmin rzymski, ziele angielskie, wszystkie rodzaje pieprzu i papryki, czosnek, sumak, anyż, kozieradka, kminek oraz gorczyca. Odpowiednio skomponowane mieszanki przypraw mogą pełnić nie tylko funkcję dodawania smaku potrawom, ale również pomóc w utrzymaniu ciepła ciała, stanowiąc praktyczne wsparcie dla zdrowia i komfortu w chłodniejszych miesiącach.