Jałowiec owoc 150 g
Opis
Jałowiec jest to krzew pochodzący z rodziny cyprysowatych. Ma charakterystyczny aromat i smak, który szybko poprawia walory każdej potrawy. W Polsce owoc jałowca był stosowany w medycynie ludowej, pomagał przy zaburzeniach trawienia, a także chorobach nerek i kłopotach ze skórą. Obecnie jego właściwości prozdrowotne są mało znane, trochę zapomniane i głównie stosowany jest jako aromatyczna przyprawa.
Właściwości jałowca:
naturalne źródło witaminy C,
stosowany w chorobach nerek jako środek moczopędny,
wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych,
stymuluje wątrobę do wytwarzania żółci,
często jałowiec jest stosowany do domowej produkcji nalewek.
Możliwości zastosowania owoców jałowca:
doskonała przyprawa do mięsi ryb,
idealny składnik wielu marynat,
dobrze pasuje do kiszonek,
często używany do robienia pasztetów,
jest niezastąpionym dodatkiem do bigosu.
Ciekawostki:
Pokruszone owoce dodaje się do octu ziołowego, bejcy do dziczyzny oraz dzikiego ptactwa, ponieważ pomagają one w strawieniu tłustych mięs.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.