Pieprz kolorowy 200 g
Opis
Pieprz czerwony, inaczej znany jako pieprz peruwiański, to roślina z Ameryki Południowej. Wyróżnia się interesującym, nieco intensywniejszym aromatem niż w przypadku popularnego pieprzu czarnego. Jego smak jest wielowymiarowy, z nutami ziołowymi, kwiatowymi i cytrynowymi. Na początku jest delikatnie drażniący, by później zaprezentować pełnię swojego złożonego smaku. W minionych wiekach pieprz czarny był bardzo kosztowny i prowadził nawet do konfliktów zbrojnych, a pieprz czerwony rosnący w strefach tropikalnych stał się niedrogą i łatwo dostępną alternatywą. Podobnie jak pieprz czarny, oprócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma on wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.
Pieprz czerwony posiada różnorodne właściwości:
- Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne.
- Zawiera znaczne ilości antyoksydantów, które wspomagają usuwanie wolnych rodników z organizmu.
- Wzmacnia system odpornościowy.
- Działa energetyzująco.
- Ma łagodzący wpływ na układ nerwowy.
Ziarna czerwonego pieprzu znalazły różnorakie zastosowanie:
- Są doskonałym dodatkiem do delikatnych dań.
- Stanowią ciekawy składnik sosów.
- Często używane są jako składnik marynat do tofu.
- Bywają wykorzystywane w deserach wegańskich.
- Służą do dekorowania pięknie wyglądających i kolorowych potraw kuchni roślinnej.
Warto pamiętać, że w początkowej fazie lepiej zachować ostrożność przy stosowaniu pieprzu czerwonego, ponieważ, zgodnie z badaniami, u niektórych osób może wywoływać reakcje alergiczne.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.