
Jak wykorzystać mech irlandzki w wegańskiej kuchni?
Czym jest mech irlandzki?
Mech irlandzki (irish moss), znany także jako Chondrus Crispus lub chrząstnica kędzierzawa, to jadalna alga morska, która stała się popularna wśród wegan i osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Choć mech irlandzki był znany już od wieków, to w ostatnich latach zyskał na popularności dzięki swoim właściwościom odżywczym i kulinarnej wszechstronności.
Jak można wykorzystać mech irlandzki w kuchni?
W kuchni mech irlandzki znajduje zastosowanie jako zamiennik jajka na przykład w cieście naleśnikowym albo pieczonych ciastach na słodko, albo w panierkach (do panierowania grzybów, warzyw, wegańskich kotletów czy nuggetsów). Ze względu na swoje właściwości żelujące mech irlandzki jest stosowany jako wegański zamiennik żelatyny. W różnych przepisach sprawdzi się on jako stabilizator i emulgator, chociażby w deserach jak panna cotta czy sernik na zimno.
W tym artykule przedstawimy kilka sprawdzonych przepisów na wegańskie potrawy z wykorzystaniem mchu irlandzkiego.
Wegański ser z mchem irlandzkim
Mech irlandzki stanowi idealną bazę do wegańskiego sera z nerkowców, słonecznika lub migdałów. Do przygotowania wegańskiego sera potrzebujesz:
- 1 szklanka namoczonych i odsączonych nerkowców lub migdałów
- 1 szklanka świeżego mchu irlandzkiego (wcześniej namoczonego) albo około 10 g sproszkowanego mchu irlandzkiego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego)
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki drożdży płatkowych
- 1 łyżeczkę soli morskiej
- 1 łyżeczkę pieprzu
- ząbek lub dwa ząbki czosnku
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Masę włóż do foremki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i umieść na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie możesz wyciągnąć ser z formy i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Doskonale się kroi, będzie pasował do kanapek, sałatek lub makaronów.
Jeśli chcesz możesz urozmaicić przepis o większą ilość czosnku, ulubione przyprawy – zioła, czosnek niedźwiedzi, zieloną pietruszkę lub koperek, paprykę słodką lub ostrą, kolorowy grubo mielony pieprz, a także inne dodatki – dobrze odsączone suszone pomidory, drobno posiekane boczniaki czy niezblendowane płatki migdałów. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
Taki ser można przygotować również w na słodko, wówczas przybierze formę twarożku na śniadanie, do naleśników czy ciast.
Wówczas warto dać trochę mniej płatków drożdżowych, zrezygnować z czosnku i pieprzu, dać jedynie małą szczyptę soli. Zamiast tego konieczny będzie słodzik. Może być tradycyjny cukier, albo dowolny jego zamiennik, na przykład ksylitol, erytrytol, stewia, syrop klonowy. Pamiętaj jednak, aby mimo wszystko dodać do przepisu cytrynę. To jej kwaśny posmak nadaje bazie serowy smak, neutralizując niepożądane nuty smakowe.
Podobnie działa dodanie soku z cytryny i odpowiednio słodkich czy słonych przypraw do tofu, jeśli chcemy zrobić z niego twarożek albo masę do wegańskiego sernika, czyli tofurnika. :-)
Wegańskie lody z mchu irlandzkiego
Mech irlandzki jest wygodną i zdrową bazą do przygotowania wegańskich lodów. Możesz wymieszać ją z różnymi składnikami jak banany, zblendowane orzechy, wiórki kokosowe, owoce, kakao, rozpuszczona czekolada, rodzynki i co tylko lubisz. Aromat mogą podbić aromaty spożywcze – te same, których używasz do ciasta.
Poniżej przedstawiamy składniki prostych lodów waniliowych.
- 1/2 szklanki świeżego mchu irlandzkiego (wcześniej namoczonego) albo około 10 g sproszkowanego mchu irlandzkiego
- 2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj na gładką masę. Jeśli konsystencja jest za rzadka, dodaj więcej mchu irlandzkiego. Przelej uzyskaną do foremek do lodów i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe lody możesz podawać z owocami, orzechami, rodzynkami, posypać startą na tarce czekoladą albo wiórkami kokosowymi. Możesz także dodać wegańską bitą śmietanę, którą kupisz w sklepie albo przygotujesz samodzielnie
Wegańskie żelki z mchem irlandzkim
Rozpuść 1 łyżkę sproszkowanego mchu irlandzkiego w 2 szklankach wody i zagotuj. Dodaj 1/4 szklanki syropu z agawy i 1/4 szklanki soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie i wlej do foremek na żelki. Schłódź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aż żelki stwardnieją.
Wegański krem z mchem irlandzkim
Zagotuj 1/4 szklanki świeżego mchu irlandzkiego (albo 1 łyżkę sproszkowanego mchu irlandzkiego) w 2 szklankach wody i zagotuj. Następnie odcedź płyn i zmiksuj wraz z 1/2 szklanki mleka kokosowego, 1/4 szklanki cukru kokosowego i 1/4 szklanki oleju kokosowego do uzyskania gładkiej masy. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.
Wegańska galaretka z mchem irlandzkim
Rozpuść 1 łyżkę sproszkowanego mchu irlandzkiego w 2 szklankach soku owocowego i zagotuj. Dodaj 1/4 szklanki syropu z agawy i ponownie dokładnie wymieszaj. Wlej masę do formy i pozostaw kilka godzin w lodówce, aż galaretka stwardnieje.
Wegańska panierka z mchem irlandzkim
Namoczony mech irlandzki zblenduj z taką ilością wody, aby otrzymać konsystencję zbliżoną do surowego żółtka jaja. Możesz użyć także sproszkowanego mchu irlandzkiego. Maczaj kawałki, które chcesz otoczyć panierką w glutku z mchu irlandzkiego, a następnie w bułce tartej albo płatkach kukurydzianych. Możesz też od razu zmieszać glutek z panierką i przyprawami. W taki sposób możesz panierować kawałki tofu, warzywa, pieczarki, kanie i inne grzyby, warzywne kotlety, roślinne nuggetsy i inne wegańskie przysmaki, by następnie usmażyć je na patelni do uzyskania złotego koloru.
Przekonaj się, że nic nie odpada. :)
Go vegan! – weganizm jest prosty
Wegańska kuchnia jest pełna zdrowych i smacznych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Mech irlandzki, ze względu na swoje właściwości odżywcze i kulinarne, zyskuje dużą popularność wśród wegan. Można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw, takich jak wegański ser, żelki czy lody.
Mech irlandzki jako składnik kolorowej i zróżnicowanej diety wegańskiej
Wegańska kuchnia to niekończone bogactwo smacznych, zdrowych i pełnowartościowych potraw. Roślinne gotowanie daje wiele możliwości eksperymentowania z różnymi składnikami i dodatkami, a mech irlandzki jest jednym z nich. Dzięki swoim właściwościom odżywczym i zdrowotnym, można go wykorzystać w wielu przepisach jako zamiennik tradycyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego.