Świeży mech irlandzki – fioletowy 500 g, zamiennik jaja, wegańska żelatyna, karagenian
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Mech irlandzki – a co to? :)
Mech irlandzki, znany również jako irish moss, chrząstnica kędzierzawa albo Chondrus crispus to gatunek czerwonych alg morskich. Od wieków jest doceniany ze względu na swoje unikalne właściwości lecznicze, kosmetyczne i żywieniowe. Jego wszechstronność sprawia, że jest szeroko stosowany w kuchni, przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Świeży mech irlandzki jest dziko zbierany, podsuszany na słońcu, konserwowany naturalną solą morką. To produkt wegański, o wartości raw, naturalny i ekologiczny. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne jest zaliczany do produktów superfoods.
Do czego używać mech irlandzki?
Można stosować go na wiele sposobów. Ze względu na właściwości żelujące, zagęszczające i stabilizujące mech irlandzki znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako wegańska żelatyna albo wegański zamiennik jajka. Karagenian, będący naturalnym składnikiem mchu irlandzkiego, po zmieszaniu z wodą tworzy galaretowatą konsystencję. Dzięki temu można go używać do przygotowywania galaretek, deserów, sosów czy ciast bez konieczności stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to doskonała alternatywa dla osób na diecie roślinnej lub alergików.
Może posłużyć jako baza do przygotowania wegańskich serów raw z migdałów, słonecznika lub nerkowców. Doskonale sprawdza się jako glutek do panierowania wegańskich kotletów, kani czy warzyw. Możesz również użyć go jako zamiennika jajka w cieście naleśnikowym i wielu innych przepisach. Możliwości są nieograniczone, a jedynym limitem jest Twoja wyobraźnia.
Zajrzyj na blog po przepisy z mchem irlandzkim.
Czy mech irlandzki jest zdrowy?
Jedną z głównych zalet mchu irlandzkiego jest jego wysoka wartość odżywcza. Jest bogaty w błonnik, pektynę i polisacharydy, takie jak karagenian, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Błonnik i pektyna wspomagają trawienie i utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej jelit, co ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Natomiast naturalny i nieprzetworzony karagenian posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacniające Twój system odpornościowy.
Zawiera również 15 z 18 pierwiastków śladowych niezbędnych dla organizmu, w tym minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen i jod. Dzięki temu mech irlandzki wspomaga procesy regulacyjne w organizmie, przywracając jego naturalną równowagę.
Dodatkowo, mech irlandzki jest źródłem wielu witamin, takich jak witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, cholina, witamina A, betakaroten, witamina E i witamina K. Te składniki mają pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
Korzyści zdrowotne stosowania mchu irlandzkiego są liczne. Te wyjątkowe algi morskie poprawiają trawienie, przywracają prawidłową pracę tarczycy, wspomagają odporność organizmu, regulują poziom cukru we krwi, redukują bóle stawów i działają oczyszczająco na organizm.
Przeczytaj artykuł na blogu o właściwościach mchu irlandzkiego.
Karagenian (karagen) w kosmetyce
Mech irlandzki jest ceniony również jako naturalny kosmetyk zero waste. Jest najlepszym humektantem wśród alg. Karagenian przynosi liczne korzyści dla skóry i włosów. Wygładza zmarszczki i nierówności, odżywia, napina i odmładza skórę, działa antyzapalnie, regenerująco i kojąco. Na włosach tworzy ochronną warstwę, sprawiając, że stają się one sprężyste, jedwabiste i odżywione.
Żel z mchu irlandzkiego jest właściwie doskonałym gotowym już domowym kosmetykiem. Doskonale napina, uelastycznia, nawilża i odżywia skórę. Nada elastyczności i blasku Twoim włosom. Pozostawi też na nich cienką warstwę ochronną, która da efekt taflowania się włosów. Niewielką ilość przygotowanej wcześniej żelatyny z mchu należy nałożyć na czystą i lekko zwilżoną skórę lub włosy, a po około 15 minutach delikatnie spłukać letnią wodą.
Sprawdź jak zrobić domową maseczkę na twarz i włosy z mchem irlandzkim.
Jak stosować mech irlandzki?
Świeży mech irlandzki jest sprzedawany w formie nieprzetworzonej, lekko podsuszonej na słońcu. Najprostszym sposobem wykorzystania mchu irlandzkiego jest przygotowanie żelu, który możesz spożywać bezpośrednio jako suplement diety, dodawać do potraw, aby poprawić ich walory odżywcze albo nadać im pożądaną konsystencję, albo stosować jako domową maseczkę na twarz lub włosy.
Przygotowanie żelu z mchu irlandzkiego jest bardzo proste i zajmie Ci dosłownie chwilę. Mech irlandzki wypłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć sól morską, ewentualnie inne organiczne nieczystości. Wypłukane gałązki alg zanurz w wodzie i pozostaw na 2 do 12 godzin, aby namokły i napęczniały. W tym czasie możesz wymienić wodę, ale nie jest to konieczne. Gdy uznasz, że mech wystarczająco zwiększył swoją objętość, stał się jędrny i galaretowaty, zblenduj go z odrobiną wody. Jak się domyślasz, im więcej wody dodasz, tym rzadsza będzie konsystencja. Jeśli chcesz przygotować glutek do panierki, postaraj się osiągnąć konsystencję roztrzepanego żółtka jaja, jeśli mech ma posłużyć jako baza do zrobienia wegańskiego sera z nerkowców – im mniej wody, tym lepiej.
Skład: 100% mech irlandzki Chondrus crispus, naturalnie zakonserwowany solą morską, która pozostaje na nim po wyłowieniu z morza.
Masa opakowania: 500 g
Dostępne gramatury: 100 g, 250 g lub 500 g
Pakowany ręcznie w Republice Czeskiej.
Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen, jod.
Witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, cholina, witamina A, betakaroten, witamina E, witamina K. Aminokwasy: tryptofan, treonina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenyloalanina, tyrozyna, walina, arginina, histydyna, alanina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina, seryna.
Fitochemikalia: śluzy, karagenina, brom, jod, polisacharydy.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.